ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea Eurpaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi ve sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Zeytinyağı da diğer birçok bitkisel yağlarda olduğu gibi yapısında büyük oranda gliserin etrafında bağlanmış yağ asitlerinden bulunmaktadır. Zeytin ağacına ilişkin tarihe bakıldığında, en eski veri Ege Denizi’ndeki Santorini Adası‘nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir. Kuzey Afrika’daki Sahra bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda ise M.Ö. 12.000’e ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. İlk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz‘in tam ortasındaki Girit medeniyetine, M.Ö. 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır. Hemde yaklaşık 3000 yıl boyunca. Hal böyle olunca boşuna da denmemiş; ”Ege’nin dağların yağ, ovalarından bal akıyor” diye. Tabi ki günümüzde bu söz yerini sahte zeytinyağı üreticilerine bıraksa da, hala güvenilir yerlerden zeytinyağını gönül rahatlığıyla alarak tüketebilirsiniz. Peki zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz? yazımızın devamında.

TAVADA KATLI BÖREK TARİFİ

TAVADA KATLI BÖREK TARİFİ

Fırın kullanmadan, pratik bir şekilde nar gibi kızaran börek yapmak tabi ki de mümkündür. Olur ya koşullar gereği fırın kullanmadan börek yapmanız gerekebilir. Fırın bozulur, elektrikler kesilir ya da canınız tavada börek çekmiş de olabilir. Hamuru aynı ama iç malzemeleri damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Bilindiği üzere patatesli, peynirli, ıspanaklı, kıymalı, salatalı ya da etli börekler yapılmaktadır. Sizlerle paylaşacak olduğum tavada börek, diğer tavada ki böreklerden biraz farklı. Tek tek açılacak ve sürekli devir daim yani bir alt, bir üst yapılarak pişirilecek. Pişirme aşaması zor gibi gelmesin oldukça basit aslında. Bakalım, tavada katlı börek tarifi nasıl yapılır?

TIRNAKLARIMIZ NASIL UZUYOR?

TIRNAKLARIMIZ NASIL UZUYOR?

Tırnak, insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir kişinin vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar, keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur. İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4 ila 6 ay sürmektedir. Ayak tırnakları ise 12 ila 18 ay arasında sürmektedir. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, ortama, mevsime, ırka, kalıtsal özelliklere ve kişisel bakıma göre değişkenlik göstermektedir. Tırnaklarda tıpkı deri gibi kuruyabilir ve hastalık kapabilir. Tırnak yeme huyu ise, kişide birçok önemli hastalığın başlamasına sebep olabilir. Tırnak yemeye sebep olan faktörler; aşırı stres, gerginlik, sıkıntı ve açlıktır.

Tırnaklar hakkında yanlış bilinen

GIDALARI DONDURURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

GIDALARI DONDURURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Gıdaların tüketimi kadar saklanması da oldukça önemlidir. Özellikle dondurucuya koyulacak gıdaların nasıl dondurulması gerektiği hakkında geniş bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü her tür sebze, meyve ve et ürünleri dondurucuya koyulmamaktadır. Tabi ki bir tek bunlarla da kalmıyor. Örneğin; Türk kahvesini dondurucuya atıp saklayamazsınız. Bilindiği üzere bazı hanımlar, taze kahveden fazlasıyla alıp dondurucuya koyarak tazeliğini koruyacağını düşünmekteler. Bu bilgi oldukça yanlıştır. Çünkü dondurucuda saklarken, kahvenin içerisine kar tanecikleri gibi buzlar dolacak ve kahveyi açtığınız zaman üzerindeki görüntü, kar yağmış gibi duracak. Hal böyle olunca kahve nemlendiği için, tazelikten eser kalmayarak aksine bayatlamış olacak. Bir de şu var ki, dondurucuda ki bütün kokuları kahve üzerine çekecek ve tadının, hatta kokusun bile değiştiğini göreceksiniz. Tek güzel yani, dondurucunuz da ki kokular gidecek. Kısaca dondurucu da her şey dondurulup, taze kalması beklenmemelidir. Bir de saklama ömrü ve dondurulan gıdaların nasıl çözülmesi gerektiği konuları var. Soruların yanıtları, gıdaları dondururken nelere dikkat etmeliyiz? yazımızın devamında.

TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE TARİFİ

Trileçe, son zamanlar da en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Balkan (göçmen) tatlısı ya da Boşnak tatlısı olarak bilinmekte. Ancak tatlının adı düşünülünce biraz kafa karıştırmıyor da değil tabi. Yani Adı İspanyol bir tatlıdır. Tatlının asıl adı ”Tres leches cake” yani ”üç sütlü kek” denmektir. Bahsedilen bu üç süt farklı hayvan sütü ve farklı yollarla hazırlanan süt demektir. Keçi sütü, koyun sütü ve manda sütü kullanılmaktadır. Tabi bunlar farklı farklı işlemlerden geçmektedirler. ”Evaporated milk” buharlaştırılarak süt, ”sweetened condensed milk” şekerli koyulaştırılmış süt ve ”heavy cream” yoğun krema. İlk 2 sütü bulmak ve hazırlamak oldukça zor olduğundan dolayı süt, süt tozu ve krema olarak tarifi sizinle paylaşacağım. Bir de atlanmaması gereken bir ayrıntı var ki, oldukça önemlidir. Süt tozunu, kahve beyazlatıcılarıyla karıştırmayınız. Süt tozu ve kahve beyazlatıcısı birbirinden oldukça

BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

Bebeklerin yüzme eğitimi daha anne karnında başlar. Hamilelik boyunca doktor tarafından hiçbir sakınca görülmediyse, anne adayının yüzmesi önerilmektedir. Anne ve bebek diyaloğu için oldukça önemlidir. Anne adayının yüzmesi hem bebeğin rahatlaması için, hemde annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Bebekler için yüzmek; ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimi açısından önemi oldukça büyüktür. Ancak 3 veya 5 yaşından sonra profesyonel olarak yüzme eğitimi alması önerilmektedir. Peki bebekler yüzme eğitimi almaya ne zaman başlamalıdır?

KOLAY UN HELVASI TARİFİ

KOLAY UN HELVASI TARİFİ

Un helvasının ana maddeleri un, sıvı yağ, şeker ve sudur. Bayramlarda, kandillerde, cenazelerde ve perşembe gecelerinde özellikle yapılan ünlü bir Türk tatlısıdır. Un helvasını yapmakta ki amaç; kimi zaman sevinçli anlarda yapılarak komşulara ve sevdiklerimize dağılan tatlıdır. Kimi zaman ise, cenazelerde yapılır. Önemli olan yağ koksun denilir. Türk mutfaklarında damak tatlandıran bir lezzet oluşundan önce sosyolojik bir olgudur. Kökeni yardımlaşmak, anmak ve paylaşmaktır aslında. Maddi olarak oldukça ucuz elde edilse de manevi değeri paha biçilemez değerdedir. Un helvasının birçok farklı yapılışları mevcuttur. Kimisi sıvı yağ yerine tereyağı kullanmaktadır. Ya da şekerli suyunu kaynatıp, şerbet gibi dökerler. Bazen fıstıklısı, cevizlisi ve bademlisi de yapılmaktadır. Ancak asıl un helvası sade ve sıvı yağ ile yapılandır. Bakalım püf noktalarıyla, kolay un helvası tarifi nasıl yapılır?

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Türk kahvesi, ilk olarak Türkler tarafından bulunan kahve hazırlama ve pişirme metodunun adına denilmektedir. Türk kahvesinin kendine has kokusu, tadı ve köpüğü vardır. Telvesiyle ikram edilen tek kahve türüdür. Kahve ilk önce Arap Yarımadasında, kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecektir. Daha sonra Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı Araplar, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavurmuşlardır. Böylece Türk kahvesi çok ince olarak öğütülmeye başlamıştır. Osmanlı Sarayı mutfağında tavalarda kavrulduktan sonra, dibeklerde dövüldükten sonra cezvede pişirilerek içiliyordu. Dibek kahvesi Osmanlı zamanından kalmadır. Türk kahvesinin lezzeti ve ünü, önce Avrupa’ya oradan da tüm dünyaya yayıldı. Türk kahvesi dini bayramlar da ve geleneksel kız isteme törenlerinde vazgeçilmezlik yerini almıştır. Daha sonra keyif amaçlı olarak içilmeye başladıkça kahve her daim vazgeçilmez olarak günlük hayata girmiştir. Günde iki fincan içilen Türk kahvesinin gripten koruduğu söylenmektedir. Saymakla bitmeyen, Türk kahvesinin faydaları nelerdir?

SAÇLAR NEDEN BEYAZLAR?

SAÇLAR NEDEN BEYAZLAR?

Saç, insanda baş üzerinde, kafa derisinde ya da saç derisi denen kısmında bulunan kıl kümesine verilen genel isimdir. Saça rengini veren pigmentler sarı, kırmızı ve mavi renktedir. Sarı pigmentler en küçük, mavi pigmentler en büyük hacme sahiptir. Mavi pigmentler en dışta, kırmızı pigmentler ortada ve sarı pigmentler en içte yer almaktadır. Bu nedenle kimyasal yollarla saç rengi açılırken, saç önce mavi rengini yitirerek kızıllaşır, sonra da sarı haline döner. İşlemlere devam edilirse, beyaz veya beyaza yakın tonlar elde edilir. Aslında bir saç teli, ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bit tüp gibidir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melamini bir arada tutan bir sıvı vardır.

Vücutta pigmentlerin yokluğu, albino denilen durumun ortaya çıkmasına

PEYNİRLİ SELANİK BÖREĞİ TARİFİ

PEYNİRLİ SELANİK BÖREĞİ TARİFİ

Selanik böreği, Yunan ve Batı Trakya bölgesine ait olan börek çeşitlerinden biridir. Farklı farklı yapılışları mevcuttur. Yani Selanik böreği denilince akıllara tek bir çeşit gelmez. Peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı ve muhallebili Selanik böreği çeşitleri vardır. En lezzetli, yapılışı kolay, pratik anlatımıyla, püf noktaları ve önerileriyle peynirli Selanik böreği tarifi nasıl yapılır, öğrenelim.