TRİLEÇE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Trileçe, 1930’lardan itibaren Meksika’da yaygınlaşan ve tüm dünyaya yayılan sütlü bir tatlıdır. Trileçe ismi İspanyolca’da “üç” ve “süt” anlamına gelen “tres” ve “leches” kelimelerinden türemiştir. Hazırlanışı esnasında pandispanya adı verilen kekin üzerine dökülen şerbette üç farklı süt kullanılır (manda, koyun, keçi). Trileçe zor bir tatlı gibi görünse de püf noktasını bilenlerin kolayca yapabileceği ve bir dilimle de yetinilemeyen hafif bir tatlıdır. Tirileçe, geçmişten günümüze bayat ekmek tatlısı adıyla bilinerek gelmiştir. Arnavutluk’ta bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla, üzerlerine sıcak şekerli su döküp tatlı niyetine yenmeye başlanarak daha sonralarda kreması, sosu derken; zamanla gelişen tatlı şimdilerde bu hali almıştır. Üç ana unsurdan oluşmaktadır. Kek, süt karışımı ve sos.
MACAR GULAŞ YEMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Gulaş, Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden birisidir. Genellikle dana eti ile yapılır. Bizim orman kebabı yemeğimize de benzerlik göstermektedir. Bu yemeğin ilk başta ismi cezbetti, sonra tadına bakınca bilinen yemeklerden bir farkı olmadığını anladım. Biz millet olarak severiz, farklı isim ve lezzetleri. Bu yemekte işte bu tarz diyebiliriz. Ancak mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Hem ismiyle havalı, hemde lezzetiyle eşsiz bir tat. Birde et ve sebzeyi bir arada yemeği sevenlerdenseniz, mutlaka yapmalısınız. Eminiz ki, pişman olmayacaksınız. Gulaş yemeğinin en belirgin özelliği de, kırmızı toz biberidir. Yani baharatlı bir yemektir. Baharat severler içinde tadına doyum olmayacak bir lezzet denilebilir. Yemeğimizden bu kadar söz ettikten sonra gelelim, Macar gulaş yemeği tarifinin yapılışına…
REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz hastalığına sebep olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesi sonucunda, midenin asitten kendisini koruma özelliğinin kaybolmasından dolayı kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık olarak %20’sinde reflü görülmektedir. Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Mide asidinin yemek borusuna gelerek burada dokulara hasar vermesi ile oluşan, oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Reflü rahatsızlığından yani ağrılarından korunmak için yenmesi gereken ve yenmemesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. Reflünün en çok belirgin olarak görülen belirtileri; mide ekşimesi, mide bulantısı, kuru öksürük ve yutma güçlüğüdür. Reflüye iyi gelen yiyecekler arasında protein ve omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır. Özellikle soğuk su balıkları, protein ve lif yönünden zengin bakliyatı ve yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz. Reflünüz var ise, ağır yağlı yiyeceklerden, baharattan, gazlı içeceklerden, kahve, çay ve alkolden uzak durmak gerekir. Ayrıca asitli meyvelerden, hazır meyve sularından ve tabi ki de sigaradan uzak durmak gerekir. Reflü çok sık görülen bir rahatsızlık olsa da, çok uzun süre devam etmesi durumunda ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Hatta daha da ileriye giderek yemek borusu kanserine neden olabilir.
DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Dereotu, maydanozgiller familyasından Ana vatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Her yerde yetişir. Kökleri iğ şeklinde ve beyazımsıdır. 120 cm’ye kadar boyu uzamaktadır. Esas yaprakları genellikle 3-4 parçalıdır. Alt yapraklar saplı, üst yaprakları sapsızdır. Yaprak kısmı beyaz kenarlı, kısa ve ucunda iki kulakçık oluşturur. Dereotu, E ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Kendisine has kokusu ile Türk mutfaklarının vazgeçilmez çeşnilerinden birisidir. Daha çok salatalarda kullanılır ve çiğ olarak tüketilmektedir. Hem tohumları, hemde yaprakları kullanılan dereotu tıbbi yönden vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırmaktadır. Hatta ilaç niyetine dahi kullanılmaktadır. Şifa deposu olarak da anılmaktadır. Dereotu bitkisi; kalsiyum, demir, çinko, fosfor, bakır, magnezyum, potasyum, A, E ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bir tutam dereotu, yetişkin bir kişinin C vitamini ihtiyacının %40’ını, A vitamini ihtiyacının ise %43’ünü karşılar.
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL DOMATES YEMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Yeşil domates yemeği, tamamen yeşil domateslerden ve pirinç ile yapılan bir çeşit sebze yemeğidir. Yeşil domates yemeği genellikle Trakya Bölgesi yöresinde oldukça sık yapılan yemeklerden birisidir. Yaz aylarında hafif yemek sevenlerin mutlaka denemesi gereken harika lezzetler arasında yer alır. Hafif olmasının yanı sıra ekşili bir tada da sahiptir. Hazır tezgahlara yeşil domateslerde düşmüşken mutlaka denenmesi gereken ve eminiz ki, pişman olmayacağınız bir sebze yemeği olacaktır. Ayrıca oldukça pratik bir yemek tarifidir.
EVDE SAÇ BOYASI NASIL YAPILIR?

Biz kadınlar her zaman bakımlı olmayı severiz. Ah birde söz konusu saç olunca akan sular durabilir diyebiliriz. Bu sebeple de her türlü zahmete katlanmak zorunda kalınıyor. Aslında saç boyasını sadece kadınlar değil, artık erkeklerde uyguluyorlar. Tabi kadınlar saçlarını erkekler gibi sadece beyazlarını kapatmak için değil, değişiklik olsun diye ve hava katmak için de boyayabilirler. Ancak bilindiği üzere saç boyaları kimyasal madde içerikli olduğundan dolayı, saç ve saç derisine ciddi anlamda zarar verir. Yani güzelleşmek uğruna bu tür sağlığı tehdit eden kimyasal ürünlere maruz kalmak zorunda değilsiniz. Kendini düşünen herkes artık doğal ürünleri tercih etmeye başladı. Peki bu neden saç boyası da olmadın? Birde en önemlisi ki, kuaföre gitmekten bıktıysanız ve zaman bulamıyorsanız bu yazı tamda sizin içindir.
Peki, evde organik doğal saç boyası nasıl yapılır?
Evde elbette her şey gibi organik olarak saç boyası da yapılabilir. Gayrette mümkün olan ve sağlığa zararı olmadan güzelleşmek kolay.
Gelelim renklerine göre doğal saç boyası nasıl yapılır, öğrenelim…
ŞEKER KARAMELİZE NASIL YAPILIR?

Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi için genellikle 170 °C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Yiyecekler az miktarda yağ ile kavruldukları takdirde yüzeylerindeki şekerler karamele dönüşürler. Bu yöntem yiyeceklerin lezzetini arttırmak için sıkça kullanılır. Örneğin; soğan yemeklere katılmadan önce kavrularak pembeleştirilmesi karamelleşmeye neden olur ve soğana lezzet kazandırır. Karamelize şekeri; krokan, nuga ve krem karamel gibi çeşitli tatlılarda ve karamelize tat eklemek istediğiniz farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Gelelim püf noktalarıyla şeker karamelize nasıl yapılır, öğrenelim…
CEVİZLİ ETİMEK TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Etimek (Peksimet), kıtır ekmek, Zwieback; yumurta ile yapılan ve iki kez pişirilmiş, şekerli ekmek türüdür. Tost ekmeğine benzeyen sert ve kırılgan dilimler şeklindedir. Zwieback, Doğu Prusya ve Almanya kökenlidir. Çocukların beslenmesi için ve mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından katı besin olarak tüketilir. Türkiye’de halk arasında peksimet olarak bilinir. Etimek tatlısı hemen hemen herkes tarafından sevilen pratik ve enfes bir tatlıdır. Yapımının kolay olmasının yanı sıra, besleyici özelliği de göz ardı edilmemesi gerekir. Etimek tatlısını en az bir defada olsa yemeyen yoktur. Farklı tarifleri bulunan cevizli etimek tatlısını birde bizim tarifimizden deneyin. Eminiz ki, pişman olmayacaksınız…
GÜNEŞ YANIKLARINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanığı, derinin güneş ışığına kısa sürede ve aşırı miktarda maruz kalması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Güneş yanığına korunmasız olarak ya da normalden fazla ultraviyole ışınlarına maruz kalınması durumunda ortaya çıkar. Işığa maruz kalan deri önce dış tabakasını kalınlaştırarak, ışığın etkisinden kendisini korumaya çalışır. Hemen arkasından deriye rengini veren bir pigment olan melanin yapımını arttırır. Derinin rengi bu pigmentin artmasıyla birlikte koyulaşır. Işığa maruz kalma daha da uzarsa 1 ila 24 saat içerisinde rahatsızlık belirtileri kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler ışığa maruz kalma süresine göre değişir. Hafif kızarıklıktan derinin balonlaşmasına kadar değişir. Yazın ilk defa güneşlenmeye çıkanlar ilk etapta 30 dakikadan fazla, güneşin altında kalmaması gerekir. Sabah saat 10’dan önce ve akşamüstü saat 4’den sonra güneş ışınlarının en az zararlı oldukları zamanlardır.
RULO MOZAİK PASTA TARİFİ NASIL YAPILIR?

Mozaik pasta (piramit pasta, çikolata salamı, çikolatalı salam ya da bisküvi pastası) adlarıyla da bilinen, kökeni Sicilya’ya dayanan, kakao ve bisküvinin yanı sıra tereyağ ya da margarin, şeker ya da pudra şekeri ve süt ile hazırlanan pişirilmeyen pastadır. İsteğe göre üzeri; Hindistan cevizi, fındık, badem veya dövülmüş ceviz serpilerek süslenebilir. Ayriyeten mozaik rulo pastanın içerisine; likör, limon kabuğu ve portakal kabuğu rendesi de koyulabilir. Hazırlanması tamamlandıktan sonra, şekil alması için buzdolabında birkaç saat bekletilen enfes ve pratik bir pastadır. Kısaca rulo mozaik pasta herkes tarafından çok sevilen ve herkesin çocukluğundan beri yediği harika bir lezzettir. Özellikle kadın günlerinin ve 5 çaylarının vazgeçilmez pastalarından birisidir. Lezzetinin ve görüntüsünün yanı sıra, pratikliğiyle de gönüllerde taht kuran rulo mozaik pastanın yapım aşamalarına vakit kaybetmeden geçelim…