HİNT EKMEĞİ CHAPATİ (ROTİ) TARİFİ NASIL YAPILIR?

Hindistan’da, bizim buradaki gibi hazır ekmek bulmak biraz zor. Genelde bizim dürüm diye tabir ettiğimiz ekmekleri yemeklerin yanında tercih ediyorlar. Bu ekmekleri tam buğday unundan yapıyorlar. Taze olarak tüketmeyi tercih ediyorlar. Bu ekmek bizim ekmeklere benzemese de oldukça lezzetli ve pratik bir yapımı vardır. Özellikle kahvaltı da denemenizi tavsiye ediyoruz. Bir defa denedikten sonra vazgeçemediğiniz bir tat haline gelecek. Hatta yemeklerinizin yanında dahi baş köşeyi kapacak diyebiliriz. Çok uzatmadan enfes ekmeğimizin yapım aşamalarına geçelim…
PEKMEZLİ PUDİNG (DİYET PUDİNG) TARİFİ NASIL YAPILIR?

Puding ya da muhallebi süt veya su ile yapılan bir çeşit tatlıdır. Pekmezli puding tam bir diyet tatlısıdır. İçerisinde şeker ve un olmadan nefis tatlının kalori değeri de oldukça düşüktür. Pekmez aynı zamanda bilindiği üzere kan yapıcı özelliği vardır. Özellikle anneanne ve babaannelerin sıkça yaptıkları tatlılardandır. Eskiden hazır pudingler yoktu tabi ve tatlı ihtiyaçlarını en doğal ve pratik yoldan karşılıyorlarmış. Zaten ne varsa eskilerde var. Hem hafif hemde yapımının pratik olması sebebiyle tatlı krizleriniz de tam bir kurtarıcı. Pekmez su ile inceltildiği için baymadan bayıla bayıla yiyebileceğiniz gibi içerisinde un da yok. Evet unsuz puding nasıl olur demeyin ve çok uzatmadan tarifimize geçelim…
GÜMÜŞ NASIL PARLATILIR?

Gümüşler her daim kadınların vazgeçemediği aksesuarlardan birisidir. Gerek evde kullanılan aksesuarlar, gerekse takılar sıkça tercih ediliyor. Ancak takılar da çabucak kararma meydana geliyor. Parlatmak için de kimyasal maddelere başvuruluyor. Hal böyle olunca kadınların içine pek sinmiyor. Peki neden? Bilindiği üzere kimyasal ürünler daima kanser tehdidi yaratıyor. Kanser artık her yerde olduğundan dolayı kadınlar kimyasal ürünler kullanırken neredeyse iki kere düşünür hale geldi. Özellikle anne ve anne adaylarımız bu durum konusunda çok bilinçliler. Bizde bundan ilham alarak siz bilmiş kadınlar için sorularınızın cevaplarınıza yanıtlar aradık. Takılarında direk vücut ile temas etmesi demek, kimyasal ürünle de temas etmek demek. Bu durum engellenebilir mi? Kimyasal ürünler kullanmadan gümüşler ilk gün ki gibi parlak ve göz alıcı görünümüne kavuşur mu? Elbette bu mümkün. Bizzat deneyerek kesin sonuçlar elde ettiğimiz, doğal yollarla gümüş nasıl parlatılır hakkındaki tüm bilgiler yazımızın devamında…
ŞEKER YEME İSTEĞİNİ BASTIRMANIN YOLLARI NELERDİR?

Şeker yeme isteği hatta tatlı krizi diye tabi edilen bir nevi hastalık olarak adlandırılan, psikolojik bir sendrom vardır. Aslında yapılan bazı araştırmalara göre şeker, kokain kadar bağımlılık yapmaktadır. Fakat şeker bazen psikolojik değil, fizyolojik sebepleri de olabilir. Özellikle kadınların bazı dönemlerinde kriz diye adlandırdıkları tatlı istekleri mevcuttur. Çikolata veya tatlı türü şeyler yendiğinde beyinde mutluluk verici hormonlar olan dopamin ve opiat salgılanmaya başlanır. Bu bağımlılık yapıcı hormonlar daha fazla çikolata veya tatlı türü için sizi dürtmeye başlarlar. Vücut, tatlı bir şeyler yediği zaman mutlu olduğunu hissettiğini algılıyor. Fakat tatlı yeme isteği artıkça yiyeceksiniz ve sonunda depresif bir ruh haline bürünmüş olacaksınız. Yine yapılan bazı araştırmalar sonucunda şeker alımı arttıkça depresyon riskini oldukça tetikliyor. Şekerin diğer etkilerini zaten biliyoruz. En önemlisi de kilo alımına sebep oluyor. Kadınların hatta erkeklerin dahi ortak sorunudur, kilo alımı! Son zamanlarda kanseri tetiklediğini de öğrendik. Ama yinede tatlı yemeğe ”hayır” diyemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, hayır demek oldukça zor.
ETLİ ENGİNAR YEMEĞİ (GİRİT USULÜ) NASIL YAPILIR?

Enginar, papatyagiller familyasından olup mavi ve mor renkli çiçekler açan 50 ila 150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Enginar aslında çiçeğin tomurcuğudur. Enginarın sebze olarak tüketilen kısmı etli çiçek tablası ve brakte (çiçek sapı, yaprakçıyı) denilen yapraklardan oluşan baş kısmıdır. Enginarın üzerinde çiçeği henüz olgunlaşmadan, çiçeğin tablası üzerinde tüyler çıkmaya başlayınca enginar hasat edilerek tüketilir. Enginar olgunlaşınca mavi ve mor renkli muhteşem görünüme sahip olan çiçek açar. Ancak enginar çiçek açtıktan sonra sebze olarak artık tüketilemez. Enginar oldukça sağlıklı, besleyici ve enfes lezzetli bir sebzedir. Tarihçesi de oldukça eskiye dayanır. Enginarın; dolması, yemeği, salatası ve garnitürü yapılmaktadır. Enginarın hangi enfes lezzeti yapılırsa yapılsın, bayıla bayıla yenilen bir sebzedir. Sevmeyeni oldukça az sebze türüdür. Özellikle Girit mutfağında enginar yemeklerine oldukça sık rastlarız. Et severler için de, içerisine et koyulduğunda tabir-i caizse yemede yanında yat denilen türden lezzet ortaya çıkıyor. Çok uzatmadan bir an önce yemeğimizin püf noktalarıyla yapım aşamasına geçelim…
BOYUN KİREÇLENMESİNE BİTKİSEL TEDAVİ

Boyun kireçlenmesi bilgisayar başında oturan kişilerin sıkça karşılaştığı problemlerden birisidir. Boyun kireçlenmesi, boyundaki omurların aralarında bulunan disklerin hasar görmesi ya da yıpranması sonucu ortaya çıkan bir çeşit sağlık sorunudur. Bu yıpranma omurilik kanalını ve içinden geçen sinirleri sıkıştırarak, sinirler üzerinde baskı oluşturur. Bu baskı sonucunda kişiden kişiye farklılık gösteren sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Bu sorunların başında; boyunda ve kollarda şiddetli ağrı ve uyuşma oluşur. Bu problemler genelde 40-50 yaşlar arasında ya da daha sonra görülmeye başlar. Yani yaş ilerledikçe görülme oranı daha yüksektir.
KAŞLAR NASIL KALINLAŞIR?

Kalın kaş son zamanların modası haline geldi. İnce kaşlar artık yerini doğal görünümlü, dağınık kaşlara bıraktı. Ancak yüz biçimine göre kaşların şekli oldukça önemli. Yani yüz tipinize gitmese dahi, kalın kaşları kullanmanız biraz abes bir görünüm ortaya çıkarabilir. Bunun için yüzünüze yakışan kalın kaş modasına uymakta fayda var. Önemli olan size yakışan. Seyrek bir kaş stiline sahipseniz, doğal yöntemlerle dolgun ve gür kaşlara kavuşabilirsiniz. Seyrekleşen ve dökülen kaşlar kadınların kendilerine dert ettiği konulardan birisidir. Kaşların incelmesi ve seyrekleşmesi bazen yaşa göre de değişkenlik gösterir. Bunun için kaş bakımı yapmak önemlidir. Bir de sıkıntılı durumdur ki, kaşların uzama ve gürleşme süreci. Biraz sabır işi de denilebilir. Zaten kadınların hangi işi kolay ki! Elimizden geldiğince işleri kolaylaştırmak için püf noktaları üretmeye çalışıyoruz. Bilinçli ve güçlü kadınlar daima her zorluğun üstesinden gelirler. Bundan güç alarak kaşları olduğundan daha dolgun göstermeye geçebiliriz…
HİNT USULÜ PEYNİR (PANEER) NASIL YAPILIR?

Peynir, çeşidi ve aroması çok olan bir tür fermente süt ürünüdür. Peynir kelimesi modern Türkçe’ye, Farsça sütten yapılmış manasına gelen ”panir” kelimesinden geçmiştir. İngilizce’ye ise, Latince ”caseus” dan gelmiştir. Bu kelimenin kökeninin Hint-Avrupa dillerinde yer alan mayalanmak ve ekşimek manasına gelen kwat kökünden geçtiği düşünülmektedir. Bu kelime diğer ”Cermen” dillerinde de sahip çıkılmıştır. Peynir, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak bilinir. Ancak Hint mutfağında neredeyse hemen hemen her yemeğin içerisinde yer alıyor. Hal böyle olunca evde peynir nasıl yapılır? diye düşündük ve sizler için deneyerek bir tarif ortaya çıkardık. Biz peynir tarifini sade olarak yaptık. Damak zevkinize göre tuz koyabilir ya da otlar ekleyebilirsiniz.
Gelelim evde Hint usulü peynir nasıl yapılır?
HÜNKAR BEĞENDİ NASIL YAPILIR?

Hünkar beğendi, halk arasında beğendi olarak bilinir. Ana malzemeleri; patlıcan, un, süt, yağ, tuz ve kaşar peyniri rendesi ile yapılıyor. Patlıcan ezmesiyle eşlik eden ve üzerine soslu et ile servis edilen, Türk mutfağına ait bir çeşit garnitür ya da et yemeğidir. Peki bu yemeğin ismi neden hünkar beğendi? Ya da hangi hünkar beğendi? Bu konuda birkaç küçük araştırma yaptık ve bilinenin tam tersi olduğunu yeni öğrendik. Aslında bu garnitürü ya da yemeği Osmanlı hükümdarların birisi beğenmemiştir. Hünkar beğendiği, ilk defa İstanbul’a Abdülaziz’i ziyarete gelen Fransız İmparatoriçesi Eugenie için Dolmabahçe Sarayının mutfaklarında pişirilmiş. Yemeği çok beğenen İmparatoriçe için hünkar beğendi ismini yemeğe vermişler. Aslında iyi ki de hünkar ismi verilmiş. Düşünsenize şimdi bu yemeğin ismi ”İmparatoriçe beğendi” olabilirdi.
HAMİLE KALMA ZAMANI (DÖNEMİ)

Kadınların merak ettikleri ve sıkça sordukları sorulardan birisidir, hangi dönemde hamile kalınır? Hamile kalma zamanı adet dönemiyle bir ilişkisinin olup olmadığı daima kafa karıştıran sorulardan biridir. Kadınlarda yumurtlama dönemi sadece belirli günlerde görülür. Bu dönemlerde hamile kalma olasılığı diğer zamana göre oldukça yüksektir. Diğer günlerde böyle bir durum normalin altındadır. Adet (mens) döngüsünün başladığı ilk gün, başlangıç olarak kabul edilir. Bir adet döngüsü, bir daha ki adet başladığında son bulur. Bir kadının hamile kalma oranının en yüksek olduğu zaman, yumurtlama günüdür. Yumurtlama gününü hesaplayarak hamile kalmakta zorlanan çiftler kolaylıkla hamile kalınabilinir.