VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

Vişne (Prunus cerasus), gülgiller familyasından kiraza benzerliği ile bilinen ancak tadı biraz kirazdan daha ekşi olan meyve türüdür. Birçok kaynakta vişnenin ana vatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki adı olan P. Cerasus, bugünkü Giresun’un eski adı olan Kerasus’tan gelmektedir. Vişne ile kiraz arasında daima bir benzerlik vardır. Fakat yaprakları ve dalları kiraz ile vişneyi birbirinden ayırıyor. Tabi ki de en önemlisi tadı. Bu sebeple vişneyi taze olarak tüketen oldukça azdır. Vişnenin ana yurdu, Anadolu ve Balkanlardır. Yaklaşık 5 ila 7 cm’ye kadar boylanabilir. 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40 ila 50 yıl arasında yaşar. Vişne; meyve suyu, reçel, marmelat yapımında sıkça kullanılır.

B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

B vitamini, vücut için hayati önem taşıyan birçok fonksiyonların yerine getirilmesinde etkili rol oynayan vitamindir. Su da erime özelliği gösteren ve vitamin gibi çalışan bazı koenzimlerin yapıları da B vitamini grubu adını almaktadır. Bunların hücre metabolizmasında oldukça önemli yerleri bulunmaktadır. B vitamini grubu adı altında folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit, gibi asitlerde bu gruba dahil ediliyor ve onlarda vitamin olarak sayılmaktadır. B vitamini vücuda enerji verdikleri gibi, sinir sistemin de düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun direncini arttırıyor. Tabi ki de en önemlisi olarak, beyne etkide bulunarak beynin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlıyor. Aslında B vitaminin daha birçok önemli görevleri bulunmaktadır. B vitamini vücut kendisi üretmez, dışarıdan gıdalar yoluyla veya takviye olarak alınması gerekir. Bu kadar önemli olan B grubu vitaminlerinin fazla alımı vücutta bir yarar sağlamaz ve boşuna alınmış olur, vücut gerekli olanını alarak depo eder.

SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA TARİFİ NASIL YAPILIR?

SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA TARİFİ NASIL YAPILIR?

Balığı sevmeyen yoktur. Özellikle hafif yemek tercih edenler, hatta diyet yapanlar için oldukça ideal tercihtir, balık yemekleri. Balığı yağda kızartmak yerine ızgara ya da fırında pişirilmesini tercih ediyoruz. Böylece daha az kalorili ve özellikle kadınların tek sorunu olan balık kokusu sorunu yaşanmamış oluyor. Balığın kokusu kötü değildir, elbette sevilir. Ancak evin içine sınıyor olması sonradan kötü kokuya sebebiyet veriyor. Hem fırında pişmesi daha pratik ve daha sağlıklı. Fırında pişirilecek olan levrekleri ister bütün olan sıralayın, isterseniz de fileto olarak dizin. Biz tarifimizde fileto olarak yaptık. Böylece daha az sürede pişti. Hemde yemesi daha kolay. Fileto balıklar, kılçık ayıklamayı sevmeyenler için oldukça idealdir. Çünkü balığı sevip de, kılçığından dolayı yemek istemeyen birçok insan olduğunu biliyoruz. Tabi birde çocukları unutmamak gerek. Anneler çocukları için balığı kılçığından ayıklamak durumunda kalmadan gönül rahatlığıyla yedirebilecekleri bir tariftir. Her bir balığı temizleyip yıkayın ve üzerine tuz serperek marina edin. Balık tuzunu iyice çekmesi için en az 2 saat bekletin. Ardından balıkları ikiye bölün ve fileto olarak kesin. Kafalarını atmayın ve onları da pişirin. Ne demişler; balığın başını yemeyen, balık yedim demesin.O sebeple balığın her şeyini değerlendirin. Evet çok fazla uzatmadan enfes sebzeli levrek tarifimizin yapım aşamalarına geçelim

PELİN OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

PELİN OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Pelin otu, ülkemizde doğal olarak yetişen bir ot çeşididir. Botanik ismi ”Artemisia Absinthium” 100 ila 150 cm’ye kadar uzanan çok yıllık otsu çalıdır. Pelin otu diğer isimleri; acı pelin, ak pelin ve acı yavşan olan bileşikgiller familyasından olan şifalı bitkidir. Boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu olan otsu bir bitkidir. Aynı zamanda saksılarda da yetişir ve birçok türü bulunuyor. Pelin otu, Antik çağlarda afrodizyak, antiseptik, tonik ve sindirim sorunlarına karşı kullanılan pelin otu günümüzde de çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Pelin otunun yaprakları, çiçekleri ve süngerleri toplanır kurutularak kullanılır. Pelin otu yabani kekiğe benzer. Pelin otu çayının faydaları hakkında bilgi sahibi olurken, fazlasının zararlı olabileceğini unutmayın. Az miktarda tüketilen pelin otu güvenli olarak kabul edilirken, aşırı dozda kullanımı da, zehirlenmelere ve halüsinasyonlara neden olabilir.

EVDE SPA MASAJI NASIL YAPILIR?

EVDE SPA MASAJI NASIL YAPILIR?

Spa, orjinal adıyla ”Sanitas Per Aquam” (SPA) yani ”Sudan Gelen Sağlık”, Romalılardan bugüne kadar gelen su terapisidir. Su ile iyileşme, suyun farklı dereceleriyle elde edilen masaj tekniğidir. Spa vücudu rahatlattığı gibi, cildi güzelleştiriyor ve iyileştirici bakım sağlıyor. Çalışıp kazanmak için oradan oraya kavuştururken hayatın güzelliklerini her zaman kaçırıyoruz. Özel spa salonlarına gidecek fırsat bulamıyorsanız, ya da tonlarca para harcamak istemiyorsanız bu yazı işte tam size göre. Hemde evdeki masaj keyfinin tadını neresi verebilir ki? İnsan evinden başka nerede keyif alarak, rahatlayabilir? Masajın amacıda rahatlamak olduğuna göre, haydi bakalım özel püf noktaları ve spa hakkındaki bütün bilinmesi gerekenler yazımızın devamın…

CENNET MUSKASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

CENNET MUSKASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Cennet muskası, daha önce böylesini yemediğiniz enfes bir tatlıdır. Ayrıca sadece 3 çeşit malzemeden yapılmaktadır ve yapılışı da oldukça basit bir tatlı tarifidir. Herkes çikolatayı az çok sever. Hatta bazıları özellikle kadınlar, resmen çikolataya aşıktırlar. Nedenine gelince, çikolata; seratonin yani mutluluk hormonunu hareket ettirmesiyle insanı rahatlatır. Yani çikolatanın insanı mutlu etmesi şehir efsanesi değildir. İşte bu sebeple çikolatayı sevmeyen hiçbir kadın yoktur. Tabi yinede bazen istisnalar görülebilir. Birde bu tatlıya aromasını veren Hindistan cevizi yağı var. Çikolata ve Hindistan cevizi yağının birleşmesiyle ortaya çıkan bu lezzeti yemeye doyamayacaksınız. Evet çok fazla uzatmadan bu enfes mi enfes, lezzetli mi lezzetli ve tabi ki de bir o kadar da basit tatlının yapım aşamalarına geçebiliriz.

YÜZ KONTÜRLEME NASIL YAPILIR?

YÜZ KONTÜRLEME NASIL YAPILIR?

Yüz kontürleme, özel bir makyaj tekniğidir. Bu özel makyaj tekniğiyle, yüz hatları daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Yüz kontürleme ile amaç ise, yüzünüzün şeklini ideal yüz şekline ulaştırmak, bunu da uygun makyaj ürünleri ve fırça ile gölge ve ışık oyunları ortaya çıkararak sağlamaktadır. Yüz kontürleme ile daha çok bornzer denilen makyaj ürünleri ile koyu renkte bölgeler yaratmak ve aydınlatıcı ürünlerle de, aydınlatıcı bölgeler yaratmaktır. Koyu renkteki gölgeler o bölgeyi geri iter, açık renkteki açık gölgeler ise o bölgeyi ön plana çıkarır. İnsanlar birbirinden farklı yüz tiplerine sahiplerdir. Öncelikle hangi yüz şekline ait olduğunuzun farkına varın. Çünkü kontürleme işlemi kusursuz görünen bir makyaj tekniğidir. Bu sebeple uygulanacak olan yöntemin doğru yüz şekline uygulanması gerekir. Yüz kontürleme genellikle yuvarlak, kalp ve kare (köşeli) yüz hatlarına sahip olanlar tarafından tercih edilir. Amaç ise, oval yüz hatlarına sahip olmaktır. Kısaca kontürleme yapmaktaki amaç, yüzünüzü  ve burnunuzu olduğundan daha ince göstermektir. 

FIRINDA LİMONLU MERCAN BALIĞI TARİFİ NASIL YAPILIR?

FIRINDA LİMONLU MERCAN BALIĞI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Mercan balığı (Sparus pagrus), Sparidae familyasından bir balık türüdür. Mercan balığının yanı sıra, kadınlar mercan rengini de çok severler. Bu gözde adıyla dahi kendisini sevdiren, balığın faydaları da saymakla bitmiyor. Balık, fosfor yönünden oldukça zengindir. Haftada 2 defa mutlaka sofralarda bulunması gerekir. Sindirim kolaylığı ve az kalorisi sebebiyle diyet listelerinin de baş yemekleri arasında yer alıyor. Bazı özel balıklar vardır. Yemelere doyulmayan. Ancak Ege Bölgesinde yaşıyorsanız, zaten bütün balık türlerini seviyorsunuz demektir. Tabir-i caizse ”denizden babam çıksa yerim” denilir. Hal böyle olunca balığın seçiminden yapım aşamasına kadar özen göstermek gerekir. Çünkü balığın lezzetli olması için, taze olması gerekir. Peki balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Balık alırken, balığın gözlerine bakın. Eğer balığın gözleri ışıl ışıl ve canlı duruyorsa, o balık tazedir. Balığın gözleri içine doğru çökük, mat ve cansız ise de o balık bayattır. Aynı zamanda solungaçlarının pembe,kırmızı, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, balığın sert etli kısmına parmak ile basıldığında, parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekir. Balık alırken nasıl seçilmesi gerektiğini ve taze balığın nasıl olduğu hakkında da kısaca bilgi verdikten sonra, gelelim fırında limonlu mercan balığı yapımına

SARI KANTARON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

SARI KANTARON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Kantaron bitkisi, genel olarak 30 ila 80 cm yüksekliğinde olan bitkidir. Çiçekleri parlak sarı renktedir ve kurutularak şifa verici olarak kullanılır. Kurak yerlerde ve yol kenarlarında rastlanan küçük otsu ya da çalımsı bir bitkidir. Kantaron bitkisinin; mavi, kırmızı ve sarı çiçekli türleri de vardır. Güneşli tepeleri ve ılıman yerleri severler. Antiseptik ve antispazmolitik özelliklere sahiptir. Ağrı kesici, yara iyileştirici, kurt düşürücü ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda kantaron bitkisinin yağı da yapılmaktadır. Kantaron yağının da birçok derde devası bulunuyor. Kısaca değinecek olursak; dahilen mide ülserinde ve haricen yara, yanık ve yanık izlerinde kullanılmaktadır. Hatta kantaron yağı, şeker hastalarının iyileşmek bilmeyen ayak yaralarının derdine şifa olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Sarı kantaron bitkisinin halk arasında bilinen bazı başka isimleri de mevcuttur. Bu isimler; yara otu, kan otu, kılıç otu, binbirdelik otu ve mayasıl otu olarak biliniyor. Bitkinin en bilindik özelliği, orta dereceli depresyon tedavisinde etkili olmasıdır. Genellikle çay olarak demlenerek tüketilir.

KEFİRİN CİLDE FAYDALARI

KEFİRİN CİLDE FAYDALARI

Kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla elde edilen, ayran tadında ve hafif ekşimsi içecektir. Hatta ”gençlik iksiri” olarak da tabir edebiliriz. Hücre yenileyici etkisi sebebiyle özellikle cilt ve saç bakımında ön planda yer alır. Kafkaslardan tüm dünyaya yayılan ve son yıllarda üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, sağlık üzerinde sayısız faydaları ortaya çıkan mucizevi bir besin maddesidir. Kafkas halkının uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarını, kefirle beslenmelerine bağlanmaktadır. İçilmesiyle vücut sağlığına büyük yararları olan kefir, cilde uygulandığında da, pek çok cilt problemlerinin ortadan kalkmasında yardımcı oluyor. Bu besin ile güzelliğini sabitleyen birçok kişi mevcut. Özellikle Ajda Pekkan’ın gençlik sırrı da kefir kullanmasından kaynaklanıyor. İnsan sağlığını olumlu yönde etkileyen probiyotikler, yaşlanmayı da geciktiriyor.

Kefir yüksek miktarda B12 vitamini, kalsiyum, K2 vitamini, magnezyum, folik asit, biotin, enzimler ve probiyotik içerir. Mucizevi ve doğal bir besin olan kefirin hiçbir yan etkisi yoktur