Yemek Tarifleri

Yemeğe dair her şey. Yemek tarifleri, kültürel yemekler, pratik yemekler, tatlılar, çorbalar, salatalar, hamur işleri, pastalar hakkında lezzetli tarifler.

EGE YÖRESİ KEŞKEK TARİFİ

EGE YÖRESİ KEŞKEK TARİFİ

Keşkek, Ege’nin en meşhur yemeğinden biridir. Özellikle köylerde ve kasabalarda büyük kazanların içerisinde pişirilen keşkeğin tadı hiçbir yerde yoktur. Düğünlerde ve bayramlarda yapılan keşkek yörelere göre yapılışları farklılık göstermektedir. Ancak keşkeğin temel maddesi yarma buğday ve ettir. Tabi unutulması gerekir ki bir diğer önemli maddesi de zeytinyağı koyulmasıdır. Düğünden ya da bayramdan bir gece önce ıslatılan buğday, sabahtan büyük kazanlar içerisinde kaynatılmaya başlar. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içerisine alınıp, tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemelerin iyice erimesi sağlanır. Yapılan bu işleme keşkek dövme denir. Geleneksel olarak yapılan keşkek, imece usulüyle dövülerek yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucunda buğday ve etler eriyerek birbirleriyle özleşirler. Et, tahıllarla iç içe geçer ve adeta eriyerek kaybolur. Keşkek, ne kadar uzun süre ve kuvvetli şekilde dövülürse o kadar lezzetli olur. Çok iyi dövülmüş keşkeğe ”sakız gibi keşkek” denilir. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi olmayan ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. Teknolojinin gelişmesiyle, günümüzde keşkek dövme makinaları üretilmiştir. Ancak geleneksel yöntemlerle dövme işlemleri halen daha makbul sayılmakta. Bu yüzden köylerde halen daha geleneksel yöntem olan tokmak ile dövme yapılır. Büyük kazanların içerisinde ve odun ateşinde pişirilir. Genellikle dana etiyle yapılsa da tavuk etiyle de yapan vardır. Hatta bazı köylerde soğan da koyulur. Genellikle kemikli dana etinden yapılan keşkeğin üzerine, kırmızı biber ve zeytinyağından hazırlanan sos ile servis edilir. Aynı zamanda da, keşkeğin üzerine etli nohut dökülerek de servis edilmektedir. Tamamen damak zevkine göre değişkenlik gösterir.

DAMLA SAKIZLI KURABİYE TARİFİ

DAMLA SAKIZLI KURABİYE TARİFİ

Damla sakızlı kurabiye, özellikle Çeşme ve Cunda Adası taraflarında oldukça sık yapılan bir kurabiye çeşitidir. Damla sakızının kokusunu da bilmeyen yoktur tabi. Tarifsiz enfes koku etrafı adeta etkisi altına alıyor. Kurabiye yapmanın en güzel yanı ise, evin içine yayılan malzemelerin aromaları. Kurabiye yaparken bilinmesi gereken birkaç küçük püf noktaları mevcuttur. Öncelikle nasıl bir kurabiye yapmak istediğinizi bilmek gerekir. Kıtır kıtır ağızda dağılan bir kurabiye mi? yoksa yumuşak püfür püfür bir kurabiye mi? karar verdikten sonra ayrıntılara geçebilirsiniz. Kurabiye yapmanın püf noktalarına bakarak daha lezzetli ve istediğiniz kıvamda kurabiyeler yapabilirsiniz.

EBRULİ KEK TARİFİ

EBRULİ KEK TARİFİ

Ebruli kek, kekin sanata dönüşmüş halidir. Biraz uğraştırıcı bir kek olsa da ortaya çıkan görüntü adeta resim tablosunu aratmıyor. Tablo görüntüsüne sahip olacak keki, kesmeye kıyamayacaksınız. Normal kek malzemeleri gibi olmayan ebruli kekin, içerisinde süt yoktur. Yapılışı gibi malzemeleri de farklı olan kekin yapılışı ise, iki ya da üç aşamalı olabilir. Gıda boyası kullanmayı isterseniz katmanları ve renkleri çoğaltabilirsiniz. Ama çok tavsiye etmiyorum. Çünkü bu aşamada kepçe kullanacaksınız ve üst üstüne koyacağınız için renkler birbirine girerek karışabilir. En ideal ebruli kek renkleri beyaz ve kakaolu diyebiliriz. Hem uğraştırmamış oluyor, hem de görüntüsü bozulmadan servise hazır hale geliyor. Şeklini vermek için, kürdana ihtiyaç vardır. Kürdan yardımıyla ebruli kek sanatını ortaya çıkarmış olacaksınız. Kek yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları mevcuttur. Bunları öğrenerek daha lezzetli ve kolay kek yapabilirsiniz.

Gelelim kekin sanat hali olan, ebruli kek tarifi nasıl yapılır?

PASTA PANDİSPANYA VE KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

PASTA PANDİSPANYA VE KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Pasta, pandispanya ve kek yapmayı çok severiz. Ancak herkesin de bildiği üzere, istediğim gibi olmadı ya da kabarmadı diyerek yakınmadan da geçmeyiz. Hatta pandispanya yapması diğerlerine göre daha zordur. Yani püf noktalarını öğrendikten sonra kekten bile daha kolay olduğunu göreceksiniz. Pandispanya genelde marketlerde hazır olarak satılmakta ve sıkça tercih edilmekte. Evde yapılması en kolay kektir aslında. İçerisine koyulan yumurtaların miktarı ve mikserle hızlı devirde çırpılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Pandispanyayı, diğer keklerden ayıran en büyük özelliği; yağsız olmasıdır. Ancak bazı aşamalar sonucunda istenilen kıvama gelmektedir. Bu ayrıntıları bilmediğinizde kek kabarmayacağı gibi, tepsiden çıkarmakta oldukça güç haline gelecektir. Pasta, pandispanya ve kek yapımı kolay gibi görünür. Fakat istediğiniz sonuçlar elde etmek hiçte kolay değildir. Sizinle bu korkularınızı en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak için bütün püf noktalarını paylaşacağız. Özel günlerde, doğum günlerinde ya da çay partilerinde kendi ellerinizle sevdiklerinize pastaneden almış gibi servis edebileceksiniz.

SUCUKLU YUMURTA TARİFİ

SUCUKLU YUMURTA TARİFİ

Zamanın kısıtlı olduğu veya kendimizi yorgun hissettiğimiz anlarda açlığımızın üstesinden gelmek için kolay ve pratik yemeklere yöneliriz. İşte bu tip yemekler arasında ilk aklımıza gelenlerden bir tanesi de sucuklu yumurta. Her ne kadar hızlı ve kolay yapıldığını düşünsek de aslında lezzetini ve görüntüsünün güzelliğini belirleyen nasıl yaptığımızdır. Herkesin bildiği en temel yemek tariflerinden olan sucuklu yumurta tarifi için bugüne kadar sucuklu yumurta nasıl yapılır diye sormamış olabilirsiniz ama değişik ve yeni tariflerin onun lezzetine nasıl da lezzet katacağını gördüğünüzde farklı yapım şekilleri denemek isteyeceksiniz. Bu pratik tarif ile dilediğiniz öğünde en lezzetli şekilde karnınızı doyurabileceksiniz.

GAZOZ TATLISI TARİFİ

GAZOZ TATLISI TARİFİ

Gazoz tatlısı, denilince akıllarda bir sürü soru işaretleri oluşturmakta. Hatta belkide ilk defa duyanlarda vardır. Çünkü ilk duyanlar için biraz değişik bir tatlı gibi gelebilir. Böyle düşünmek elbette normaldir. Gazoz tatlısı, mayalı bir tatlı olmasının yanı sıra isminden de anlaşılacağı üzere içerisinde gazoz vardır. Aynı zamanda da şerbetli bir tatlıdır. Yapımının kolay ve pratik olmasının yanı sıra görüntüsü ve lezzeti akılları baştan almaya yetiyor. Çok uzatmadan püf noktalarıyla ve kolay anlatımıyla gazoz tatlısı tarifi nasıl yapılır, öğrenelim.

1 YAŞ ÜZERİ BEBEKLER İÇİN TATLI TARİFİ

1 YAŞ ÜZERİ BEBEKLER İÇİN TATLI TARİFİ

Bebeklerin ek gıda alımı 6. aydan sonra başlamaktadır. Ancak alerjik reaksiyonlara neden olabilecek gıdalardan uzak durmak gerekir. Yani bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar oldukça önemlidir. Ek gıdaların yanı sıra anne sütü vermeyi de kesinlikle ihmal etmeyiniz. Bebeğinize tatlı da yedirmek isteyebilirsiniz. Tabi ki de bebekler de tatlı yemeliler. Ancak tatlı yedirmek için çok fazla acele etmenize gerek yoktur. Çünkü bazı meyveleri ya da bal ve reçel yedirmek için bebeğinizin 12. ayın yani 1 yaşını geçmiş olması gerekir. Bebeğinizde oluşabilecek alerjik reaksiyonları ancak bu şekilde önlemiş olursunuz. Örneğin; çilek bebeklerde alerjiye sebep olur ve aynı zamanda reçeli de aynı alerjiyi ortaya çıkarabilir. Bal da aynı şekilde 1 yaşın altındaki bebeklere yedirilmesi önerilmemektedir. Bol vitaminli ve besleyici olan, 1 yaş üzeri bebekler için tatlı tarifi nasıl yapılır?

TAVADA KATLI BÖREK TARİFİ

TAVADA KATLI BÖREK TARİFİ

Fırın kullanmadan, pratik bir şekilde nar gibi kızaran börek yapmak tabi ki de mümkündür. Olur ya koşullar gereği fırın kullanmadan börek yapmanız gerekebilir. Fırın bozulur, elektrikler kesilir ya da canınız tavada börek çekmiş de olabilir. Hamuru aynı ama iç malzemeleri damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Bilindiği üzere patatesli, peynirli, ıspanaklı, kıymalı, salatalı ya da etli börekler yapılmaktadır. Sizlerle paylaşacak olduğum tavada börek, diğer tavada ki böreklerden biraz farklı. Tek tek açılacak ve sürekli devir daim yani bir alt, bir üst yapılarak pişirilecek. Pişirme aşaması zor gibi gelmesin oldukça basit aslında. Bakalım, tavada katlı börek tarifi nasıl yapılır?

TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE TARİFİ

Trileçe, son zamanlar da en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Balkan (göçmen) tatlısı ya da Boşnak tatlısı olarak bilinmekte. Ancak tatlının adı düşünülünce biraz kafa karıştırmıyor da değil tabi. Yani Adı İspanyol bir tatlıdır. Tatlının asıl adı ”Tres leches cake” yani ”üç sütlü kek” denmektir. Bahsedilen bu üç süt farklı hayvan sütü ve farklı yollarla hazırlanan süt demektir. Keçi sütü, koyun sütü ve manda sütü kullanılmaktadır. Tabi bunlar farklı farklı işlemlerden geçmektedirler. ”Evaporated milk” buharlaştırılarak süt, ”sweetened condensed milk” şekerli koyulaştırılmış süt ve ”heavy cream” yoğun krema. İlk 2 sütü bulmak ve hazırlamak oldukça zor olduğundan dolayı süt, süt tozu ve krema olarak tarifi sizinle paylaşacağım. Bir de atlanmaması gereken bir ayrıntı var ki, oldukça önemlidir. Süt tozunu, kahve beyazlatıcılarıyla karıştırmayınız. Süt tozu ve kahve beyazlatıcısı birbirinden oldukça

KOLAY UN HELVASI TARİFİ

KOLAY UN HELVASI TARİFİ

Un helvasının ana maddeleri un, sıvı yağ, şeker ve sudur. Bayramlarda, kandillerde, cenazelerde ve perşembe gecelerinde özellikle yapılan ünlü bir Türk tatlısıdır. Un helvasını yapmakta ki amaç; kimi zaman sevinçli anlarda yapılarak komşulara ve sevdiklerimize dağılan tatlıdır. Kimi zaman ise, cenazelerde yapılır. Önemli olan yağ koksun denilir. Türk mutfaklarında damak tatlandıran bir lezzet oluşundan önce sosyolojik bir olgudur. Kökeni yardımlaşmak, anmak ve paylaşmaktır aslında. Maddi olarak oldukça ucuz elde edilse de manevi değeri paha biçilemez değerdedir. Un helvasının birçok farklı yapılışları mevcuttur. Kimisi sıvı yağ yerine tereyağı kullanmaktadır. Ya da şekerli suyunu kaynatıp, şerbet gibi dökerler. Bazen fıstıklısı, cevizlisi ve bademlisi de yapılmaktadır. Ancak asıl un helvası sade ve sıvı yağ ile yapılandır. Bakalım püf noktalarıyla, kolay un helvası tarifi nasıl yapılır?