Yemek Tarifleri

Yemeğe dair her şey. Yemek tarifleri, kültürel yemekler, pratik yemekler, tatlılar, çorbalar, salatalar, hamur işleri, pastalar hakkında lezzetli tarifler.

EKMEK DOLMASI NASIL YAPILIR?

EKMEK DOLMASI NASIL YAPILIR?

Ekmek dolması İzmir’in, Bayındır ve Tire yörelerine ait olan unutulmaya yüz tutmuş enfes lezzetlerinden birisidir. Eskiden özellikle Ramazan aylarında ekmek fırınları özel olarak bu ekmeklerden çıkartıyorlardı. Ancak zaman geçtikçe bu gelenek ortadan kalktı. Sadece sipariş üzerine yapılır hale geldi. Unutulmaya başlanan bu lezzeti sizlerle paylaşmak istedik. Mutlaka denemenizi öneriyoruz. Pişman olmayacağınız, sunumuyla ve lezzetiyle gönülleri fetheden ekmek dolmasının iki farklı yapılışı vardır. Biri iç harcının etli yani kavurma şekliyle yapılması, diğeri ise kıymalı olarak yapılması. Tercih tamamen sizin damak zevkinize ait.

Evet çok uzatmadan ekmek dolması tarifimizin yapım aşamasına gelelim…

GÜLLAÇ TARİFİ – SÜTLÜ RAMAZAN TATLISI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

GÜLLAÇ TARİFİ – SÜTLÜ RAMAZAN TATLISI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

Güllaç; gül suyu, Mısır nişastası, şeker ve süt ile hazırlanan geleneksel Türk tatlısıdır. Ramazan ayı tatlısı denilince akıllara hemen güllaç gelir. Ne hikmettir bilinmez ama güllaç sanki Ramazan tatlısı gibi bilinir. Halbuki güllaç istenilen her vakit yenilebilir. Ancak ramazan ayının tatlısı olarak bütünleşmiştir, güllaç. Fakat güllaç yapmanın birçok püf noktaları vardır. Bu ayrıntılar atlandığı zaman tabir-i caizse hamur tatlısı olur çıkar. Bu sebeple güllaç tatlısı hem kolaydır, hemde bir o kadar küçük püf noktasına sahip olan tatlıdır. Özellikle yaz aylarında ve ramazan ayının şu zamanlarında tercih etmenizi öneriyoruz. Çünkü uzun süren açlığın sonunda ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı yenmesi daha faydalı olacaktır.
Evet çok uzatmadan hafif, lezzetli ve pratik sütlü tatlı olan güllaç tarifinin yapım aşamalarına geçebiliriz.

GÜVEÇTE KUZU TANDIR NASIL YAPILIR?

GÜVEÇTE KUZU TANDIR NASIL YAPILIR?

Tandır, ısınmak için kullanılan bir çeşit mangaldır. Yere çukur kazılarak yapılan özel bir fırına da tandır adı verilmektedir. Kuzu tandır yemek için illa ki özel bir uğraş vermek gerekmez. Bazen elimizdeki imkanlar sayesinde de lezzeti yakalayabiliriz. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz ve lezzetine doyum olmayacak harika lezzeti sizlerle paylaşacağız. Kuzu tandır canınız çektiği zaman restorana koşmak yerine evinizde maliyeti daha ucuz ve daha lezzetli hemde kendi ellerinizle sevdiklerine enfes tandır sefası yaşatabilirsiniz. Ancak güveçte yapılacak olan kuzu tandırın bazı küçük püf noktaları mevcut. Bunlar; kuzu eti yağlı ve kemikli olması gerekir, güvecin içerisinde hiç susuz  ve yağsız olarak pişirilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında kemikli etler haşlanır ve lezzeti o kadar da fazla anlaşılmaz. Kurban etlerinizi de bu şekilde pişirerek harika lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.
Gelelim güveçte kuzu tandır nasıl pişirilir?

AHTAPOT MAKARNA (SOSİSLİ MAKARNA) TARİFİ NASIL YAPILIR?

AHTAPOT MAKARNA (SOSİSLİ MAKARNA) TARİFİ NASIL YAPILIR?

Ahtapot makarna diğer adıyla sosisli makarna, normal makarna tariflerinden biraz farklıdır. Değişik sunumlar yapmayı sevenlerin bayılacağı bir tarif diyebiliriz. Özellikle çocukların çok seveceği bir makarna çeşididir. Yapması bir o kadar basit ve lezzetlidir. Görseli zaten tadı kadar enfes. İlk başta isminin ahtapot olduğunu bilmiyorduk, biraz araştırdıktan sonra bu ismin bu lezzete çok yakıştığına karar verdik. Sosislerin içerisine geçirilen spagetti makarnalar pişince aynı ahtapot görünümünü alıyor. Sosisleri ister dilimleyerek yapın, isterseniz dilimlemeden yapın. Biz tarifimizde dilimleyerek yaptık. Çünkü spagettileri de kırdık. Böylece yemesi daha kolay hale geldi. Spagetti yemek biraz zor gibi görünüyor, aslında püf noktasını bildikten sonra kolay ama işte bazı kadınların takıntısıdır. Halbuki yemek yerken dahi kendiniz gibi davranın, çünkü kadınlar her halleriyle güzellerdir. Özellikle en doğal halleriyle! Bırakın beğenilmeyeceğim diye düşünmekten, birde yemek yerken yani. Doğal halinizi kimse için değiştirmeyin ve afiyetle ahtapot makarnayı hazırlayarak, yemeğe başlayın…

PRATİK RULO LOKUM TARİFİ NASIL YAPILIR?

PRATİK RULO LOKUM TARİFİ NASIL YAPILIR?

Lokum, bilindiği üzere geleneksel Türk tatlısıdır. Yapacak olduğumuz pratik lokum, diğer tariflerden biraz farklı. Adından da anlaşılacağı gibi pratik olan lokum, fırında pişmeden ve yormadan hazırlanan enfes tatlıdır. Vay efendim elektrikler kesildi, fırınım bozuldu gibi bahanesi olmadan hızlıca hazırlanabilecek bir tatlı. Aynı zamanda aniden gelen misafirlere ve tatlı krizlerinin imdadına yetişiyor. İçinin de enfes kreması ile birlikte hafif lokumdur. Hatta tabir-i caizse tamda yemeden yanında yatıran bir lezzet. RULO şeklinde olmasıyla birlikte de görsel bir şölene sebebiyet vermekte. Çok uzatmadan pratik rulo lokum tarifinin yapım aşamalarına geçelim…

HAŞHAŞLI REVANİ TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?

HAŞHAŞLI REVANİ TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Revani, Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından birisidir. Aynı zamanda sünger tatlısı olarak da bilinen şerbetli tatlının içerisine haşhaş tohumları koyularak da harika bir lezzet ortaya çıkarmak mümkün. Haşhaşlı kek daha önce yapmıştık. Ancak revaninin içerisine haşhaş koymak nasıl olur diye düşündük ve denedik. Yerken ağzınıza gelen haşhaşların çıtırtısı oldukça keyifli ve lezzetli bir tat ortaya çıkartıyor. İftar sofralarınızda koyacağınız bu enfes lezzetin üzerine isteğe göre dondurma koyarak da servis edebilirsiniz. Revani severlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet. Aynı zamanda şerbetli olması sebebiyle hafif olması tam yaz tatlısıdır. Farklı lezzetlere açık olanların severek yiyeceği bir lezzet. Gelelim tarifimizin yapım aşamalarına…

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Yoğurt çorbası ya da yayla çorbası, en önemli malzemesi adından da anlaşılacağı üzere yoğurt olan çorbadır. Türkiye’nin her bölgesinde severek yapılır ve tüketilir. Ramazan ayında ve yaz aylarında sıkça tercih edilir. Yoğurt çorbası, diğer çorbalardan daha ılık hatta soğuk olarak içilebilir. Sıcak günlerde uzun süre aç kaldıktan sonra midenizi biran da yormadan ve sindirime fayda sağlamak amacıyla iftarınızı açtıktan sonra ilk olarak yemek yemeğe çorba ile başlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü vücut gün boyu susuz ve aç kaldığı için, hemen buz gibi suya ve hemen arkasından ağır yemeklere saldıracaksınız. Bu da sizi yemek sonunda rahatsız edecek ve sahurda yemek bile yememenize neden olabilir. Zaten bilindiği üzere çorbanın faydaları da oldukça fazladır. Kısaca çorbanın faydalarına baktığımızda;

SUSATMAYAN RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ

SUSATMAYAN RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ

Yaz mevsimindeki Ramazan ayının verdiği en büyük sıkıntı açlıktan ziyade, susuzluk.  Özellikle son saatler ve hatta son dakikalar geçmek bilmiyor gibi geliyor. İnsan gözü yemek falan görmüyor. Gözü sadece buz gibi suyun üzerinde oluyor. İftar açılır açılmaz hemen suya saldırılıyor ve su içmekten mide şişiyor ve nefes dahi alamayacak hale geliyoruz. Hal böyle olunca iftarda hem susuzluğu bastıracak, hemde sindirime fayda sağlayarak serinlemeye yardımcı olacak içecek düşünmeden geçilmiyor. Bugün iftarda bayıla bayıla içtiğimiz ve susuzluk konusunda da rahatlamaya yardımcı olduğu bir gerçek. Tadına gelince içtikçe içesiniz gelecek ve Ramazan ayı boyunca iftar hatta sahur sofralarınızdan dahi eksik etmeyeceğiniz harika bir lezzet diyebiliriz.

Peki şerbet kelimesi nereden gelmektedir?

ÇİLEK REÇELİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

ÇİLEK REÇELİ TARİFİ NASIL YAPILIR?

Çilek, gülgiller familyası içerisinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak ismidir. Dünyada adlandırılmış 20’den fazla çilek türü vardır. Ayrıca çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Hal böyle olunca kışa hazırlık olarak reçeli yapılıyor. Reçel kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir. Çilek mevsiminin de gelmesiyle birlikte reçel hazırlıklarına başlanabilir. Çilek reçeli haziranın sonuna kadar yapılmaktadır. Reçel için çilek seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle alacağınız çileğin boyutu önemlidir. Eğer çilekleri bölmeden bütün olarak reçel yapacaksanız, küçük olanlarını tercih edin. Zaten küçük çilekler daha lezzetlidir. Çok uzatmadan püf noktalarıyla çilek reçeli yapım aşamalarına geçelim…

SAHURDA NE YEMELİYİZ VE NE YEMEMELİYİZ?

SAHURDA NE YEMELİYİZ VE NE YEMEMELİYİZ?

Ramazan ya da Ramazan ayı (Arapça Ramadan), Hicri Takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyette, Ramazan oruç tutma ayıdır ve kutsal olarak kabul edilir. Sahur (Arapça Sahür); oruç tutmadan önce, imsak vaktine kadar yenilen içilen sünnet olan vakittir. Kavurucu yaz sıcaklarının bastırmasıyla birlikte, Ramazan ayına da girmiş bulunmaktayız. Havaların sıcak olmasına ilişkin canınız hiçbir şey istemeyebilir ya da sahur da ne yesem de hem tok tutsa da, hemde susatmasa diye düşünmeden de geçilmiyor. 11 ayın Sultanı Ramazan ayı bu gece başlıyor. Ramazan yaz ayına denk gelmesiyle birlikte oruç tutma vakitleri de uzuyor. Yaz aylarında uzun süreli oruçlarda zorlayan tek şey, susuzluktur. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca sahurda yiyeceğiniz gıdalara oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda oruç süresinin uzun olmasından dolayı sahurda sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Aksi halde sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bunu önlemenin en iyi yolu sahurda neyi yememiz gerektiği ve neleri yemememiz gerektiğine dair bilgilere sahip olmak. Bizde sizler için sahurda neler yapmalı ve neler yapmamamız gerektiği hakkındaki her şeyi inceledik.