Yemek Tarifleri
Yemeğe dair her şey. Yemek tarifleri, kültürel yemekler, pratik yemekler, tatlılar, çorbalar, salatalar, hamur işleri, pastalar hakkında lezzetli tarifler.
YOĞURT MAYALAMASI NASIL YAPILIR?

Yoğurt, (Yuğurt) Türkçe kökenli bir kelimedir. Yoğurt, besin değeri yüksek laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Yoğurt yapmak kolay gibi görünse de, herkes yoğurt mayalandıramaz. Yoğurt mayalamanın bilinmesi gereken birkaç püf noktaları mevcuttur. Kendi yaptığım yoğurdu yiyen herkes markasını ısrarla sorarlar ve yanıt aynıdır; ev yapımı! Tabi bu cevabın arkasından ardı arkası kesilmeyen birçok soru oluşuveriyor.
TARÇINLI KURABİYE TARİFİ

Kurabiye, dilimize Arapça ”kureybiyye” kelimesinden türeyerek girmiştir. Ancak Felemenkçe kökenli bir kelimedir. Felemenkçe’ de küçük çörek anlamına gelmektedir. Ana maddesi un olan ve farklı malzemelerin birleşmesiyle birçok çeşit kurabiye yapımı mevcuttur. Bademli, fındıklı, tarçınlı, kakaolu, üzümlü, cevizli ve çikolatalı hatta daha bir sürü çeşitli kurabiye ya da diğer adıyla bisküviler yapılmakta. Tabi ki kurabiye yapmanın da bazı püf noktaları vardır. İstenilen kıvamda ve tatta olması için bilinmesi gereken bilgiler mevcuttur. Bu bilgi ve püf noktalarına uyarak, lezzetli kurabiyeler pişirip afiyetle yiyebilirsiniz. İşte güzel kurabiye pişirmenin püf noktaları;
CEVİZ İÇLİ KETE NASIL YAPILIR?

Kete, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz yöresel mutfağına has, bir çeşit hamur işidir. Ancak yapılan bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Genelde Erzurum ketesi olarak bilinir. Ketenin vazgeçilmezleri olarak tereyağı ve ceviz bilinmektedir. Ketenin içi boş olanı da yapılmaktadır. Fakat içli kete daha çok tercih edilmektedir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi diyebiliriz. Bol tereyağı ve cevizli olmasının yanı sıra fırında piştiği için hafiftir. Uzmanlarında önerdiği gibi, sağlık için tereyağının yenmesi gerekiyor. Diyetteyim ve tereyağı yiyemem diye kesinlikle düşünmeyin. Aksine, vücutta biriken yağların erimesi için mutlaka tereyağı yenmesi gerekmektedir. Ketenin sağlığa faydalarının da olduğunu öğrendiğinize göre, gelelim ketenin yapım aşamasına.
EKMEK ÇANAĞINDA SEBZE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Sofralarımızdan hiç eksik olmayan, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çorbanın birçok çeşidi mevcuttur. Aynı zamanda da sağlığa faydaları oldukça fazladır. Çorbaların kansere, kolesterole, sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine hatta bağırsak florasının korunmasına dahi fayda sağladığını biliyor musunuz? Yaz aylarında soğuk soğuk içimizi serinlettiği gibi, kış aylarında da sıcacık içimizi ısıtan çorba aynı zamanda vitamin ve enerji deposudur. Özellikle sebze çorbaları daha bebeklikten beri tüketilmeye başlar. Şimdi sizlere değişik lezzetle bir çorba tarifi paylaşacağım. Özellikle sunum aşamasında, görsel olarak gönülleri fetheden hemde lezzetiyle baş döndüren ekmek çanağında sebze çorbası tarifi nasıl yapılır?
- Günde 1 kase tüketeceğiniz çorba, sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece mide şikayetleriniz en aza inmiş olacaktır.
MAKLUBE NASIL YAPILIR?

Maklube, Arap mutfağından dönüştürülmüş bir yemektir. Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi, Türkiye’de de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen yemektir. Maklubenin birçok farklı hazırlanış şekli vardır. Ama neredeyse birbirlerine benzerlik gösterir. Bazen kuzu etiyle yapılır, bazende tavuk etiyle yapılmaktadır. Birde içerisine koyulan çeşitli sebzelerde mevcuttur. Örneğin; çam fıstığı, badem, bezelye, patates ve soğan da maklubenin içerisine koyulsa da, sade olarak da tercih edilmektedir. Kuzu eti kavrularak yapıldığı gibi, haşlanarak da yapılıyor. Düdüklü tencerede haşlanan kuzu eti daha pratik ve lezzetli olacaktır. Çünkü tencerenin en altına kuzu eti koyulacağı için, zaten kavrulmuş gibi olacaktır. Ekstra kavurma işleminden geçmesine gerek yoktur. Birçok aşamadan geçen maklubenin sunumu oldukça iştah açıcıdır. Hem göze, hemde damak zevkinize hitap edecek maklubenin yapılışına geçelim.
SÜTLAÇ TARİFİ

Sütlaç, adının kökeninden de anlaşılacağı üzere ”sütlü aş”sözcüğü olan tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır.
Tür mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı çeşitleri vardır. Ancak sütlü tatlı denildiği zaman ilk başta akıllara sütlaç gelmektedir. Sütlacın başlıca malzemeleri süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişinin damak zevkine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak kabul gören kıvamı, pirinçlerin tane tane ve yumuşak olduğu hafif sütlü kıvamdır. Bilinmesi gerekir ki, pirinçlerin çok diri ve sert olmaması gerekir. Sütünü de çok çekmemesi hafif sütlü kalması tavsiye edilmektedir. Sütlaca yakışan süs ve sos olarak tarçın kullanılır. Bazen kavrulmuş badem de tercih edilir. Ancak Türk mutfağında tarçın sosuyla sütlaç birleşmiş bir tattır. Sütlaç yapmanın bazı püf noktaları ve küçük ayrıntıları vardır. Bakalım püf noktalarıyla sütlaç nasıl yapılır?
KIYMALI KOL BÖREĞİ TARİFİ

Börek yapmak artık oldukça kolay hale geldi. Pratik olarak marketlerde hazır yufkalar satılmakta, ancak evde açma böreğin tadını bilenler hazır yufkaların yanına bile yanaşmıyor. Kolaylık olarak hazır yufkalar daha çok tercih edilse de, genelde hamur açmayı bilmeyenler çoğunlukta. Aslında hamur açmak yani açma börek yapmak basittir. Birkaç küçük püf noktalarını bilmeniz yeterli. Böreğin maddesi olan hamurun hazırlanması da oldukça kolaydır. Un, su, tuz ve sirkeyle hazırlanan hamur bekletme yapmadan açmaya hazır hale geliyor. İşin ehlisi haline gelenler göz kararı yapsalar da, malzemelerin miktarları önemlidir. Özellikle dikkat edilmesi gereken husus var ki, her zaman doğru kıvamı verir; kulak memesi yumuşaklığı. Bu kıvam göz önünde bulundurulduğunda daima kıvamlı ve istenilen hamur elde edilmiş olur. Hamur hazırlama işlemi sadece bu kadar kolaylıkta. Hamur açma aşaması ise, ilk başta çarşaf gibi açamazsanız üzülmeyin. Öncelikle bezeleri küçük tutarak açabildiğiniz kadar açmayı deneyin. Bezeleri küçük tutmakta ki amaç ise, hamurun kalın olmasını önlemek içindir. İlk etapta bu şekilde başlayarak hamura alıştığınız zaman, ilerleterek istediğiniz boyuta getirebilirsiniz. İç malzemelerine gelince, damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.
BADEMLİ MUHALLEBİ TARİFİ

Badem, gülgiller familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenilebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Ağaç, Güney Batı Asya’ya özgüdür. Badem daha çok aşıyla yetiştirilir. Bazı çeşitleri tohumla da ürer. Bademin birçok faydası mevcuttur. Aynı zamanda kolayca bademden, badem sütü de elde edebilirsiniz. Badem sütü, süt alerjisi olanlara alternatif seçenek olabilir. Muhallebi yapımında, badem sütünden yararlanacağız. Öncelikle bademden, badem sütü nasıl elde edilir onu öğreneceğiz. Badem sütü, normal süt kadar yağlı olmadığı için diyet yapanlarda tercih edebilirler. Kaymaksız ve pürüzsüz içecek olan badem sütüne; isteğe göre içerisine kakao veya tarçın karıştırılarak da içilebilir. Bunun yanında bademin faydalarından da bahsetmeden geçmeyeceğiz. Bilindiği üzere bademin ciddi anlamda faydaları bulunuyor.
KUZU GÖMLEĞİ SARMASI TARİFİ

Kuzu gömleği; kuzunun karın kısmındaki iç organlarını, göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmına gömlek denir. Oldukça yağlıdır ve lezzetlidir. Kuzu gömleği sarması, çok ilginçtir ki Doğu ve Güney Anadolu mutfaklarında bilinmiyor. Özellikle Doğu bölgesinin eti ve iç yağları ne kadar sevdiği, hatta mutfaklarının vazgeçilmezleri diyebiliriz. Ancak iş kuzunun iç gömlek yağı diye tabir edilen, yağ ile yapılan sarma neredeyse sadece Batı taraflarında biliniyor. Özellikle Trakya bölgesinin özel tariflerinden biridir. İç pilavının ciğerli olmasının sebebiyle lezzetine doyum olmuyor ve tabi yağında kattığı lezzeti unutmamak gerekir. Batının her yöresinde yapılan kuzu gömleği sarması, bazı küçük ayrıntılarla birbirlerinden farklılık göstermektedir. Ancak sizlere lezzetli ve yağından dolayı çok ağır olmayan, kuzu gömleği sarması tarifi paylaşacağız. Püf noktalarıyla ve pratik yapımıyla, kuzu gömleği sarması tarifi.
EV YAPIMI SÜRÜLEBİLİR ÇİKOLATA (YUMURTASIZ) TARİFİ

Sürülebilir çikolata, fındık ve çikolata karışımından oluşan ekmek üstüne sürülen ne çok sıvı, ne de çok katı olan çikolatadır. Sürülebilir çikolata her kadının dönem dönem en yakın arkadaşı olur. Sadece kadınlar değil, çocuklarda severek yiyor. Ancak katkı maddesi içermeyen ve koruyucu madde olmadan evinizde kendiniz harika sürülebilir çikolata yapmaya ne dersiniz? Çikolatanın yani kakaonun faydaları saymakla bitmiyor. Evinizde gönül rahatlığıyla hazırlayacağınız yumurtasız sürülebilir çikolata nasıl yapılır, öğrenelim.
Sürülebilir çikolata yapmaya başlamadan önce, fındıkları fırında ya da tavada kavurma işlemi uygulayın. 1 su bardağı fındık yeterli olacaktır. Fırın tepsinizin içine yağlı kağıdı serin ve üzerine fındığı dökerek yayın. 200 derece fırında 8-10 dakika kavurun. Yanmamasına özen gösterin ve arada fırının içerisine bakın. Bu işlem fındıklara hoş bir koku kazandırmış olacak ve kakaoyla buluşunca da eşsiz bir lezzet ortaya çıkacak.
Gelelim sürülebilir çikolata tarifinin malzemelerine.